Socijalna priča svjesnosti o autizmu

Socijalna priča svjesnosti o autizmu
Podijelite
Ove godine zbog situacije sa koronavirusom nekako smo svi puno bliže svakodnevnici osoba iz autističnog spektra i njihovih obitelji.
 
Obitelji djece i osobe s autističnim spektrom primorane su izbjegavati gužve tijekom cijele godine, strogo se držati rutine i pravila koje olakšavaju svakodnevno funkcioniranje, skrivati se iza vlastitih maski svojega postojanja.
Uvijek se kaže, svako dobro u nekakvom zlu. Ovo je sada iskustvo koje ste dobili, bili primorani proživjeti zbog teške situacije. Iz ovoga možete izvući vrijedne lekcije, jer što je život ako nas nečemu ne uči. A lekcija je ljubav i prihvaćanje.
 
Na današnji dan želimo osvijestiti prihvaćanje različitosti, poštivanje tuđih razlika i prava svih pojedinaca da budu ono što jesu – takvi kakvi jesu.
 
Možda ne možemo skupa obilježiti ovaj dan, pustiti plave balone u zrak, ali u svojim mislima i u svojim srcima možemo biti zajedno. Mi mislimo i na sve naše divne roditelje i djecu koja su ušla u naša srca i želimo im pružiti sretniji i ispunjeniji život.

Stoga smo bili motivirani u našem stilu izraditi Socijalnu priču svjesnosti o autizmu kako bismo djecu od malih nogu učili o prihvaćanju i poštivanju razlika među nama. Nitko ne razumije tako dobro kao dijete. Nitko ne suosjeća tako kao dijete. Ako budemo djecu usmjeravali prema ljubavi i poštivanjem sebe i drugoga nadamo se da ćemo imati generacije ljudi koji će prihvaćati i znati različitosti.

💙 Nije svaki autizam isti, niti je svaka osoba ili dijete s autizmom isto.
💙 Autizam se ne može uvijek vidjeti. Osobe, osobito ženskog spola, nauče prikriti svoje nedostatke i  dovoljno dobro funkcioniraju u društvu.
💙 Autizam uzrokuje drugačije procesuiranje mozga. Njihovo ponašanje često je uzrokovano smetnjama iz okoline a ne njima samima.
💙 Osobe ili djeca iz autističnog spektra možda jesu neverbalni, ali to ne znači da nemaju svoje mišljenje ili potrebu da izraze svoje misli.
💙 Osobe ili djeca iz autističnog spektra OSJEĆAJU EMOCIJE, samo najčešće nisu u mogućnosti izraziti svoje osjećaje ili su preplavljeni njima.
💙 Kao i svaki pojedinac, osobe i djeca iz autističnog spektra žele da ih se uvažava, uključuje i druži s njima, samo ponekad ne znaju pravi pristup ili kako izreći svoje želje.
💙 I najvažnije za zapamtiti, svako ponašanje komunikacija je sa svijetom. Ako se dijete ponaša neprihvatljivo, znači da ga muče neugodne emocije s kojima se ne zna nositi. Svako dijete želi dati najbolje od sebe. Ako to ne čini, znači da ne zna kako da to učini, a ne da ne želi.

Vrijeme je da krenemo komunicirati zajedničkim jezikom. Najljepši jezik autizma jest ljubav.

 

Martina Jurilj, mag.rehab.educ.