Razvoj FINE MOTORIKE od rođenja do polaska u školu

Podijelite

Preciznost, spretnost i koordinacija ruku su vještine koje nam omogućuju korištenje ruku za manipuliranje alatima poput olovaka , kopči za odjeću, malih predmeta, itd. Vjerojatno ste već svi čuli izraz koji se često spominje u edukacijsko rehabilitacijskim terapijama: fina motorika.

Ruke igraju važnu ulogu u većini radnji koje obavljamo. Od pisanja, do vezanja, oblačenja, hranjenja… većina naših svakodnevnih zadataka uključuje korištenje ruku. Ako fina motorička kontrola i spretnost nisu razvijene dovoljno za funkcionalnu izvedbu, onda u edukacijsko rehabilitacijskoj terapiji postoji razlog za rad na razvijanju i jačanju fine motorike.

 

 

Fini motorički pokreti su profinjene radnje i manipulacije šakom, prstima i zglobovima koji omogućuju preciznost i spretnost pokreta. Fine motoričke vještine mogu se raščlaniti na različite motoričke komponente koje utječu na sposobnost korištenja ruku u funkcionalnim zadacima i korištenju alata.

Fina motorika je neophodna za svaki zadatak koji dijete obavi. Od igre, brige o sebi, do rukovanja kopčama odjeće i bojanja, razvoj motoričkih vještina potreban je za svaki aspekt svakodnevnog funkcioniranja. Razvoj fine motorike neophodan je za hvatanje olovke i rukopis. Fine motoričke
vještine čine veliki dio učenja i pripreme za obavljanje školskih obaveza.

 

 

Razvoj fine motorike se sastoji od različitih motoričkih komponenti. Ova podpodručja utječu na mobilnost, korištenje alata, rukovanje predmetima, snagu i izdržljivost. Ovi primjeri fine motorike potrebni su za svakodnevne zadatke poput rezanja škarama, vezanja cipela, zakopčavanja gumba i patentnih zatvarača, bojanja i držanja olovke.

 

U daljnjem tekstu navesti ćemo sva ova područja fine motorike:

 

Bilateralna koordinacija ruku – koordinirano korištenje obje ruke istovremeno, ili korištenje jedne ruke kao stabilizatora i jedne ruke kao ruke za rukovanje. Bilateralna koordinacija uključuje tri komponente: simetrične kretnje, naizmjenične kretnje i dominantne pokrete ruke/podupiruće ruke. Također se naziva bilateralna integracija, pokreti obje ruke zajedno u aktivnostima zahtijevaju obradu i integraciju obje hemisfere mozga kako bi se omogućilo da obje ruke rade zajedno u isto vrijeme.

 

Ako ste uvidjeli da vaše dijete ima vidljive pokazatelje poteškoća u razvoju finih motorikčkih pokreta, na dnu ovog teksta pročitajte informacije o programu koji će vam pomoći pri svakodnevnom kreiranju aktivnosti za razvoj fine motorike.

 

 

Čvrsti stisak – grubi stisak koristi se kada dijete sve prste stisne oko predmeta, kao kada se drži ručka kovčega. Grubo hvatanje važno je u zadacima kao što su rukopis i korištenje škara. Za izvođenje ovih aktivnosti dijete mora stisnuti cijelu šaku i održati stisak da dovrši aktivnost. Razvoj luka šake i mrežnog prostora palca važan je za ove funkcionalne vještine, a jačina snage ruku igra važnu ulogu.

 

Manipulacija rukom – manipulacija rukom odnosi se na sposobnost rukovanja predmetima unutar ruke. Manipulacija predmetima unutar ruke uključuje tri aspekta pokretljivosti: translaciju, pomak i rotaciju predmeta. Translacija je korištenje prstiju za premještanje malog predmeta s dlana na vrhove prstiju (ili vrhovima prstiju za uvlačenje predmeta u dlan). Pomak je pomicanje predmeta pomoću jastučića prstiju, npr. podešavanje držanja olovke demonstrira pomicanje prsta. Rotacija je kotrljanje predmeta korištenjem vrhova prstiju.

 

Pincetni hvat – odnosi se nahvatanje malih predmeta jastučićima kažiprsta i palca. Ono omogućuje dijetetu da se samostalno hrani komadićima hrane, da uzima i hvata sitne predmete poput dugmadi, perla, končića, itd. Kasnije se razvija i fini pincetni hvat kada je dijete spretno uzimati predmete jastučićima prstiju palca i svih ostalih prstiju na rukama.

 

Fine motoričke pokrete važno je poticati gotovo od samoga rođenja pa sve do polaska u školu, to je dugi period u kojemu je važno poticati sve komponente tog motoričkog razvoja pravilnim redoslijedom.

Niže u tekstu pročitajte informacije o programu razvoja fine motorike kod kuće, kreiran od tima odgojiteljice i edukacijsko rehabilitacijskih stručnjakinja.

 

Pravilan hvat olovke – kada dijete prima olovku jastučićima prstiju palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Pravilan hvat olovke je optimalan hvat (iako ne i jedino funkcionalno držanje) koji se koristi za držanje i pisanje olovkom.

 

Snaga ruku – kada djeca imaju funkcionalnu razinu snage prstiju, mogu izdržljivo pisati i bojati. U stanju su manipulirati malim predmetima. Snaga prstiju izražena je kod otvaranja i zatvaranja plastičnih vrećica i drugih posuda za obroke za vrijeme ručka u školskoj blagovaonici.  To je također mogućnost manipuliranja kopčama na odjeći poput gumba, kopči, pa čak i kopče na autosjedalici.

 

 

 

Razdvajanje strana šake – razdvajanje strana šake odnosi se na zamišljenu liniju povučenu od vašeg zgloba izravno niz sredinu vaše ruke i između prstenjaka i srednjeg prsta, odvajajući preciznu stranu šake (palac, kažiprst i srednji prst) sa snažnom stranom vaše ruke (mali prst i prstenjak). Ove dvije strane šake trebale bi kod djeteta funkcionirati zajedno s preciznošću i snagom u funkcionalnim aktivnostima.

 

Koordinacija oko-ruka – Koordinacija oko-ruka, ili vizualne motoričke vještine, odnosi se na koordinaciju vizualnih informacija i obradu tih vizualnih informacija za koordinirano pokretanje ruku. Ove vještine utječu na finu motoričku spretnost i motoričke pokrete u funkcionalnim zadacima za toliko mnogo zadataka tijekom manipuliranja pokretima i predmetima. Koordinacija oko-ruka bitna je u pisanju rukopisa, korištenju škara, uvlačenju perli, čitanju, bacanju lopte, postavljanju šalice na policu, bojanju linija, hranjenju, brizi o sebi i još mnogo, mnogo više.

 

Osim navedenih bitnih značajki i komponenti finog motoričkog razvoja, za spretnost ovih pokreta važan je i:

pravilan razvoj otvorenosti prostora između palca i kažiprsta ( O i L palcem i kažiprstom),

ekstenzija i fleksibilnost pokreta zgloba,

fiksacija snažnog dijela dlana,

fleksibilnost prstiju,

fleksibilnost i izolacija palca,

opozicija palca,

pravilan položaj maloga prsta,

cilindrični i sferični hvat,

preciznost pokreta.

 

Također temelj pravilnog razvoja finih motoričkih pokreta leži u grubom motoričkom razvoju, osobito dobroj snazi trupa i stabilnosti ramena koji se jačaju u brojnim aktivnostima na vertikalnoj površini.

 

 

Želite li uključiti svoje dijete u svakodnevne aktivnosti koje potiču razvoj fine motorike, a zanimljive su i vođene od strane tima za dječji razvoj, uključite se u Program razvoj fine motorike kod kuće koji kreće od 1.9.2022.

 

Program razvoja fine motorike kod kuće nudi vam svakodnevne aktivnosti prema razvojnim područjima fine motorike te razvojnim dobima djeteta ( od rođenja do polaska u školu ).

Aktivnosti su kreirane od tima sa višegodišnjim iskustvom rada koji čini odgojiteljica i edukacijsko rehabilitacijske stručnjakinje.

 

Naučite kako lako i jednostavno možete poticati puni potencijal i razvoj svojih mališana kroz program koji kreće 1.9.2022.

 

PROGRAM ZA RAZVOJ FINE MOTORIKE namijenjen je roditeljima djece s teškoćama u razvoju, roditeljima djece urednog razvoja te roditeljima darovite djece.

 

 

Kroz zatvorenu grupu podrške i praćenje od strane  tima biti ćete vođeni u svakodnevnim aktivnostima za poticanje finih motoričkih vještina vaših mališana.

 

 

 

Svaki tjedan unaprijed ćete biti obaviješteni o popisu i nabavi materijala potrebnih za izvođenje aktivnosti.

 

 

 

 

Na samome početku programa procjenjuju se djetetove individualne sposobnosti te se roditelje upoznaje sa checklistama na području finog motoričkog razvoja.

 

 

 

Program je obogaćen teorijskim i informativnim dijelom koji educiraju roditelje o svim područjima razvoja fine motorike.

 

 

 

U programu će se održavati podrška roditeljima na mjesečnoj razini prema principu Pitanja & Odgovori.

 

 

 

 

Osnažite se i ohrabrite te preuzmite kontrolu kako biste pomogli svome djetetu razviti njegov puni potencijal i dostići pravilan razvoj svih motoričkih miljokaza koji su potrebni za upis u školu.

 

 

Pratite sve informacije vezano uz Program razvoja fine motorike  na našoj stranici www.malivrtuljak.hr, našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/malivrtuljak.hr/, kontaktirajte nas putem mail adrese info@malivrtuljak.hr ili kontakt broja 098/194 3707.