Numicon metoda ranog učenja matematike

Što je Numicon metoda ranog učenja matematike?

 

Numicon radionice
Numicon radionice – Mali Vrtuljak, edukacijsko rehabilitacijski kutak

 

   • Numicon metoda učenja je multisenzorni pristup učenju matematike kroz niz zanimljivih i djeci zabavnih matematičkih aktivnosti. Potiče  iskustveno, vizualno i taktilno učenje.
   • Numicon metoda učenja je matematičko – didaktički sustav pomoću kojega brojevi postaju stvarni, djeci vizualno opipljivi te djeca na lagan i zabavan način stječu matematičko razumijevanje.
    Nudi brojne mogućnosti za igru i istraživanje te omogućuje primjenu na različitim razinama znanja, kod nadarene djece, tipične djece i djece s teškoćama u razvoju.

Učenje o broju može biti teško za malu djecu. To je krajnje apstraktan koncept i mnoga se djeca trude da ga shvate. Numicon, kojeg su razvili stručnjaci sa Oxford University Pressa (OUP), didaktički je materijal koji se koristi u mnogim vrtićima i školama za podršku učenja matematike, posebno u ranim godinama kada je ključan korak shvaćanje apstraktnih pojmova:

   • razumijevanje brojeva i brojevnih sustava
   • računanje i matematičko mišljenje
   • razvijanje mentalnih slika
   • upoznavanje s matematičkim jezikom.

To je matematičko-didaktički sustav od ravnih plastičnih oblika s rupama od kojih svaki oblik predstavlja broj od jedan do 10. Svaki broj ima svoju boju. Svaki Numicon oblik daje djeci sliku kako jedan broj izgleda i tako mogu vidjeti odnos između brojeva, pri čemu svaki oblik ima jednu rupu više od prethodne. Zbog svojih vedrih i jarkih boja djeci je posebno zanimljiv i zabavan materijal koji na jedinstven način pristupa učenju matematike. Numicon se na poseban način uklapa u njihov snažan osjećaj za uzorak i pomaže im da shvate kako se brojevi zajedno povezuju.

Numicon radionice
Kreativan, inovativan i zabavan pristup učenju matematike – Mali Vrtuljak

 

U programu koji provodimo na našim Numicon radionicama djeca prolaze kroz četiri faze:

  1. Učenje brojevnih uzoraka: upoznavanje s deset brojevnih oblika (brojevi od 1 do 10)
  2. Učenje brojevnog redoslijeda: postavljanje oblika u redoslijed od najmanjeg do najvećeg broja i obrnuto, odnosi među brojevima (veće-manje).
  3. Brojanje: brojanje svakog oblika i učenje koji broj oblik predstavlja, brojevna količina od 1 do 10
  4. Rano računanje: rješavanje jednostavnih problema, zbrajanje i oduzimanje, množenje i dijeljenje

Mali VrtuljakU početku se na radionicama djeca jednostavno igraju s oblicima. Provodimo aktivnosti sa senzornom kutijom (riža), plastelinom te igrama poput sakrivanja i pronalaženja oblika, građenje tornja i stvaranju slika.

Kada se upoznaju s dijelovima, oblike počinju povezivati s brojevima te ih imenuju.

Zatim prelaze na učenje brojevnih odnosa i redoslijeda, istražuju jedinice i desetice, nastavljaju brojevni niz, istražuju parne i neparne brojeve, zbrajaju i oduzimaju, množe i dijele te još mnogo toga.
Numicon radionice
Uz zabavu učimo! – Numicon radionice – Mali Vrtuljak

Omogučivši djeci nešto fizičko što mogu da koriste, a ne samo papir i olovku, razvijaju samopouzdanje i veće razumijevanje, što dovodi do većih postignuća: preko 90% odgojitelja i učitelja smatra da Numicon ima pozitivan utjecaj na učenje djece. Numicon pristup se temelji na igri i aktivnostima koje jačaju djetetove vještine te na taj način djeca grade samopouzdanje potrebno za savladavanje matematičkih poteškoća.

Numicon je MULTISENZORNI pristup učenja matematike koji naglašava tri ključna aspekta izvođenja matematike:
• istraživanje odnosa među brojevima
• komuniciranje matematičkim jezikom
• rješavanje problema u svakodnevnom životnom iskustvu (generaliziranje)

 

Numicon radionice se održavaju u našem toplom i ugodnom prostoru prema dogovoru u poslijepodnevnim satima od ponedjeljka do petka te srijedom i subotom u prijepodnevnim satima.

Trajanje termina je 60min.

Prijavite vaše djete na info@malivrtuljak.hr ili nazovite na broj 098/ 1943 707.

 

Numicon radionice
Učimo slikajući sliku
Numicon radionice
Građenje tornja
Numicon radionice
Brojevni uzorak