Najbolja pomagala za matematiku

Kućni predmeti za vježbanje brojanja, zbrajanja i oduzimanja, množenja i dijeljenja
Podijelite

 

Djeca brže uče ako im je dopušteno da koriste praktična pomagala kao pomoć u učenju. Stoga vam pišemo o nama najboljim matematičkim pomagalima koja pomažu djeci u učenju te koja rado koristimo u svome radu. Navedena su pomagala odlična za praktične aktivnosti koje možete koristiti i kod kuće.

Najbolja pomagala za brojanje: Mali predmeti iz kuće

Ako imate kod kuće male predmete kao što su: Lego kockice, različite oblike tjestenine, novčanice i  kovanice, gumbi, pomponi, spajalice ili bilo koji drugi mali predmeti sjajan su način pomoći za vježbanje brojanja.

Ovakva pomagala koriste se za:

 • pojačano brojanje
 • prikazivanje zbrajanja (dodavanjem dva ili više predmeta)
 • prikazivanje oduzimanja (uklanjanjem dva ili više predmeta)
 • prikazivanje dijeljenja i množenja (kao pravljenje redovitih skupova od iznosa).

Kod kuće, mlađa djeca mogu razvrstati predmete u grupama po bojama, oblicima ili veličinama. Mogu računati određeni broj pomoću brojača u pomoć. Mogu uvježbavati zbrajanje brojeva ili skupova dodavanjem predmeta, a također mogu uvježbavati oduzimanje kada brojevima ili skupovima uklone predmete.

Starija djeca mogu uvježbavati množenje i dijeljenje tako što će drugima dijeliti skupove predmeta jednakoga omjera te će uvidjeti kako različiti skupovi mogu biti napravljeni od brojeva ( npr. 12 može biti napravljeno od 3 grupe u kojoj je svakoj po 4 pompona, itd.).

Kućni predmeti za vježbanje brojanja, zbrajanja i oduzimanja, množenja i dijeljenja
Kućni predmeti za vježbanje brojanja, zbrajanja i oduzimanja, množenja i dijeljenja

 

Najbolja pomagala za zbrajanje i oduzimanje: Brojevna crta

Brojevna crta koristi se kako bi pomogli djeci da razviju pravilan redoslijed brojeva i da računaju pomoću nje četiri brojevne operacije (zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje).

Mlađa djeca mogu računati naprijed ili nazad koristeći brojevne crte do 10, 20, 50 ili 100. Oni mogu koristiti manju verziju kako bi im pomogla pri brojanju te dodavanju ili oduzimanju.

Također, djeca mogu koristiti ‘prazne’ brojevne crte za podršku kako bi podržali zbrajanje i oduzimanje, kao i dijeljenje i množenje brojeva.

Brojevna crta odlična je podrška kada djeca uče brojeve s predznakom minus (–) , koji se nalaze iza nule (0) na brojevnoj crti.

Zabavna alternativa brojevnoj crti za mlađu djecu bilo bi korištenje malih predmeta za nizanje, kako bi napravili liniju za praćenje brojeva. Zapišite brojeve na komade papira i zamolite dijete da ih nareda.

Brojevne crte za oduzimanje i zbrajanje
Brojevne crte za zbrajanje i oduzimanje

 

Najbolja pomagala za učenje tablice množenja: Brojevna tablica do 100

Brojevna tablica do 100 koristi se u vježbi brojanja, kod vježbanja prepoznavanja brojevnog uzorka i kao pomoć u računanju.

Također može pomoći kod raspoznavanja parnih i neparnih brojeva, kod učenja brojanja iznad 20 ili kod vježbanja brojanja po 2, 5 ili 10.

Brojevna tablica do 100
Brojevna tablica do 100

 

Najbolja pomagala za razlomke: Poster s razlomcima

Poster s razlomcima koristan je kada djeca uče razlomke koji su jednaki 1. Korisni su za uspoređivanje i pravilno pisanje razlomaka. Također daju vizualnu potporu djeci da uoče koji su razlomci veći, a koji manji. Odlični su uspoređivanje razlomaka koji imaju jednaku vrijednost, npr. 3/6 = 1/2 ili 4/8 = 1/2.

Ako imate odgovarajuće veličine, ovaj vizualan prikaz možete napraviti i od Lego kockica.

 

 

 

Najbolja pomagala za bazično usvajanje matematike: Numicon

Numicon je multisenzorni pristup učenju matematike kroz niz zanimljivih i djeci zabavnih matematičkih aktivnosti. Potiče  iskustveno, vizualno i taktilno učenje.

Numicon je matematičko – didaktički sustav pomoću kojega brojevi postaju stvarni, djeci vizualno opipljivi te djeca na lagan i zabavan način stječu matematičko razumijevanje.
Nudi brojne mogućnosti za igru i istraživanje te omogućuje primjenu na različitim razinama znanja, kod nadarene djece, tipične djece i djece s teškoćama u razvoju.

Koristi se za:

 • razumijevanje brojeva i brojevnih sustava
 • računanje i matematičko mišljenje
 • razvijanje mentalnih slika
 • upoznavanje s matematičkim jezikom
Numicon radionice
Numicon radionice – Mali Vrtuljak edukacijsko rehabilitacijski kutak

U programu koji provodimo na našim Numicon radionicama djeca prolaze kroz četiri faze:

  1. Učenje brojevnih uzoraka: upoznavanje s deset brojevnih oblika (brojevi od 1 do 10)
  2. Učenje brojevnog redoslijeda: postavljanje oblika u redoslijed od najmanjeg do najvećeg broja i obrnuto, odnosi među brojevima (veće-manje).
  3. Brojanje: brojanje svakog oblika i učenje koji broj oblik predstavlja, brojevna količina od 1 do 10
  4. Rano računanje: rješavanje jednostavnih problema, zbrajanje i oduzimanje, množenje i dijeljenje

Numicon radionice se održavaju u našem toplom i ugodnom prostoru prema dogovoru u poslijepodnevnim satima od ponedjeljka do petka te srijedom i subotom u prijepodnevnim satima.

Trajanje termina je 60min.

Više o našim Numicon radionicama možete pročitati ovdje.

Prijavite vaše djete na info@malivrtuljak.hr ili nazovite na broj 098/ 1943 707.