Školski uspjeh – ne zaboravite na djetetove EMOCIJE!

Mali Vrtuljak
Podijelite

Zbog epidemije virusa COVID-19 stao je cijeli svijet i škole su zatvorile svoja vrata, a u domovima su se otvorile male škole.

Pretpostavljam da ste do sada se uspjeli organizirati i isplanirati dan sa svim školskim i ostalim obavezama. Vjerujem da ima boljih i lošijih dana. Neki od vas imate možda jednog školarca, a neki i više. Nije lako uskladiti sve vaše obaveze s obavezama vaših školaraca, ali vjerujem da dajete najbolje od sebe.

Upravo zato vam želim reći – NE BRINITE. Sve će biti u redu. Prije svega, sjećate se, upravo ste vi i bili prvi učitelj svome djetetu. Sjećate se kako ste svoju dječicu naučili prvim koracima, prvim riječima, imenima baka i djedova?

Školsko gradivo je važno, ali ima ovdje nešto mnogo bitnije što je potrebno vašoj djeci u ovim trenutcima. A to su njihove emocije.

Stoga, prije nego što krenete u dnevne obaveze, obećajte sebi da ne morate sve zadatke savršeno odraditi. Školski uspjeh ionako dokazano nije najbitnije za djetetovu sreću. Ono što je bitno, to je obitelj. To su odnosi među obitelji. Povezanost među njima.

Ne morate odmah prionuti na školske knjige. Odvojite vrijeme kako biste razgovarali s djecom o njihovim osjećajima i o tome što se događa trenutno. Budite sigurni da razumiju situaciju.

Dijete treba smirenu odraslu osobu kako bi se osjećalo sigurno.
Nitko ne može učiti gradivo  kad je pod ogromnim stresom. Mnogo toga se promijenilo u životu vašeg djeteta za kratko vrijeme. Kao i vi, oni mogu osjetiti nedostatak kontrole. Odvojite malo vremena za opuštanje i povezivanje.

Emocije bi trebale biti na prvom mjestu. Prije knjige i školske zadaće. Djeca uče kada su opušteni, uče od osobe pored koje se osjećaju ugodno. Budite podrška svome djetetu. Zapamtite da se najvažnije učenje neće dogoditi na radnim listovima i školskim zadaćama. To će se dogoditi između u zajedničkom čitanju slikovnica i knjiga, igranju društvenih igara i njegovanju obiteljskih odnosa. A sad imate vremena biti obitelji više nego ikada prije. Prigrlite ovu priliku koja vam je dana. Djeca će na vas gledati kako se nosite s ovom krizom i iz toga će naučiti najviše.

I poklon na kraju od mene. Ovdje ću vam staviti sve linkove na besplatni materijal koji sam kreirala u namjeri da s djecom možete na njima zanimljiv način razvijati svijest o njihovim emocijama. Ako dijete ne zna još samostalno pisati, budite vi njegov zapisnik i pomozite mu. Ako su neki zadaci teški za djetetov uzrast, preskočite ih. Cilj nije riješiti točno sve zadatke, ne, ovo nije zadaća. Ovo je materijal koji dozvoljava vašu i djetetovu kreativnost te je zamišljen da ga radite skupa. Bitno je da kroz njega razgovarate, učite jedni o drugima i da se dobro nasmijete. Uživajte.

Pozdrav i čuvajte se!

Martina Jurilj, mag.rehab.educ.

MALA KNJIŽICA O OSJEĆAJIMA

OSJEĆAM SE…SRETNO!

OSJEĆAM SE…TUŽNO!

OSJEĆAM SE…LJUTITO!

OSJEĆAM SE…UPLAŠENO!

OSJEĆAM SE…OPUŠTENO!

OSJEĆAM SE…ZGROŽENO!

OSJEĆAM SE…IZNENAĐENO!

OSJEĆAM SE…UZBUĐENO!