Uskrsne igre u zatvorenom prostoru

Podijelite

Uskrs nam je zaista već došao na vrata... Nalazimo se u neobičnim uvjetima i nismo sigurno još nikada do sada ovako dočekali blagdan Uskrs. Zatvoreni u svojim domovima, daleko od obitelji i rodbine, u kućnoj izolaciji zbog koronavirusa. Znamo da ne možemo tradicionalno proslaviti ovaj dan, okupljeni sa svojim najmilijima i u posjeti svojoj rodbini. Vjerujem da će nam svima biti teško ili barem vrlo neobično.

No, svaka situacija ima svoje prednosti, uvijek treba pronaći ono pozitivno u svemu. U ovoj situaciji možemo okrenuti stvari u svoju korist i zaista napraviti ovaj vikend posebnim i lijepim. Neka naša djeca pamte lijepe uspomene u krugu svoje obitelji, osjete bliskost i povezanost sa vama te proslave jedan neobični, a opet lijepi Uskrs.

Kako bi vam uskrsni vikend s vašim mališanima prošao u zabavi pobrinuli smo se da imate 3 lijepe uskrsne igre. Potrebno je isprintati materijale koje smo vam priredili, ali ako nemate uređaj za printanje, možete zajedno sa djecom nacrtati i napraviti svoje materijale. Svakako će produžiti zabavu i zabaviti mališane.

Prije samoga početka napravite svojim mališanima zečje uhice. Ovdje možete isprintati gotove ili možete nacrtati svoje s djetetom. Mi smo svoje nalijepili na karton da uhice budu čvrste i zalijepili ih na rajif. Igre možete igrati bez ovoga ako vam se čini komplicirano za izraditi ili nemate toliko vremena, ali mi ih svakako preporučujemo jer je tada djeci cijeli dojam potpun i sa njima se baš užive u igre. 🙂

  1. Uskrsna igra “Zeko poskoči”

Isprintajte materijal koji možete pronaći ovdje ili možete izraditi svoj ako nemate printer. Izrežite i  zalijepite krugove na pod te ih dobro fiksirajte ljepljivom trakom jer će po njima djeca skakati. Mi smo zalijepili krugove dimenzija 4×4, ako imate više od dvoje djece možete napraviti veće dimenzije npr. 4×6. Također, izrežite sprinner i na njega zakačite spajalicu kako bi se mogao vrtiti. Kada ste postavili sve potrebno za igru, mališani trebaju staviti svoje uhice na glavice i čučnuti pored krugova za igru. Igra počinje tako da najmlađem djetetu pružite spinner i na koje polje zavrti na to treba skočiti, npr. kažete “Zeko poskoči do uskrsnih jaja!”. Igru možete ihrati dok se vaši zečići ne umore i zatraže pauzu za odmor.

Ova igra također se može dodatno zakomplicirati za malo stariju djecu tako što u igru dodate i drugi spinner sa rukama i stopalima. Tako možete zaigrati igru poput poznatog Twistera.

 

  1. Uskrsna igra “Zeko sakupi”

Ovo je poznata igra sakupljanja jaja, samo smo je prilagodili zatvorenom prostoru. Za ovu igru možete uzeti bojana jaja koja ste pripremili za uskrs, plastična šarena jaja ili isprintati uskrsna jaja koja smo vam pripremili ovdje. Ako koristite naša, dajte djetetu da ih samo izreže ili oboja po svome izboru. To će ih zasigurno okupirati na duže vrijeme. Kada ste pripremili pisanice, sakrijte jaja po cijeloj prostoriji i zatim recite djetetu ili djeci da krenu u sakupljanje. Možete igrati i obrnuto, tako da dijete sakrije pisanice, a vi krenete u potragu.

 

  1. Uskrsna igra “Zeko pronađi”

Najprije isprintajte tabelu pojmova koju smo vam pripremili ili napravite svoju skupa s djetetom. Vaš mali zečić treba uzeti tabelu i tražiti što više predmeta koji su mu zadani, npr. Jabuku za nešto jestivo ili Plišanog medvjedića za nešto mekano. Cilj je igre sakupiti što više predmeta sa tabele, a ako sudjeluje više djece možete ovu igru pretvoriti u natjecanje. Ovom igrom, osim sjajne zabave, djeca će vježbati boje, prostorne odnose, veličine, različite vrste tekstura i druge karakteristike kojima opisujemo predmete.

Nadamo se da će vam ove igre pružiti sate zabave i uljepšati blagdanski vikend. Želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs!

Vaš Mali Vrtuljak, edukacijsko rehabilitacijski kutak