Važnost ranog učenja oblika i boja

Podijelite

Sve što je čovjek stvorio, sve što nas okružuje, ima svoj oblik: prometni znakovi, prozori i vrata na kućama, namještaj i predmeti koje svakodnevno koristimo, sve ima svoj određeni oblik i boju.

Rano učenje o oblicima pomaže djeci da vizualno prepoznaju i organiziraju svijet oko sebe te da im bude dobar temelj za buduće učenje.

Prepoznavanje boja ključni je kognitivni razvojni korak za malu djecu, jer igra važnu ulogu u prepoznavanju objekata i vitalni je dio u pomaganju djeci da razviju svoje opisne jezične vještine, što zauzvrat potiče jasnu komunikaciju i razumijevanje svijeta oko sebe.

 

 

Boja i oblik čine temelj mnogih područja kasnijeg učenja – poput čitanja, matematike i općeg znanja – ali i načina na koji se krećemo kroz svijet oko nas. Na primjer, razumijevanje prometnih znakova ili prostorna svijest potrebna da se shvati kako se stvari mogu uklopiti, razlikovanje boja na kartama – gotovo svako područje života zahtijeva ove temeljne vještine.

Čak i ne svjesni toga, naši umovi identificiraju i primjećuju zelena stabla, četvrtaste prozore, crvene autobuse, plavo nebo…sve ove divne boje i oblike oko nas.

Zabavan način kojim ćete potaknuti svoje mališane da opažaju sve oblike je igra “Lov na oblike”, možete igrati u vašem domu ili okolini koja okružuje vaš dom. Izrežite geometrijske oblike od kolaž papira te se zabavite tražeći predmete u okolini koji odgovaraju tim oblicima.

Također, prenamjenite igru za prepoznavanje boja te odigrajte “Lov na boje” te opažajte u svome domu, na ulicama ili zelenim površinama koje ćete sve boje pronaći.

 

 

Novorođenčad uočavanjem svoje okoline te uočavanjem boja i oblika u svojoj okolini stječe prve temelje kognitivnog razvoja. Vizualna obrada vašeg mališana počinje u dva ključna područja: a to su oblici i boje. Razvrstavanje oblika ili boja izvrstan je način za bolju vizuomotornu koordinaciju i razvoj vještina logičkog razmišljanja. Koristite didaktičke igračke za razvrstavanje igračaka s utorima za različite oblike ili ubacujte igračke u kutije koje su istaknute različitim bojama. Istaknite krugove, trokute i kvadrate te pomozite svom mališanu razumjeti nazive oblika i uskladiti odgovarajuće oblike.

 

 

Djeca prvo uče oblike, a zatim boje!

Igranje igara i čitanje knjiga koje podučavaju bojama izvrsna je prilika za aktivnosti učenja boja. Ove aktivnosti pomoći će vašem djetetu da shvati pravi pojam boja.

Didaktičke igračke za sortiranje boja koju volimo je set prstenova različitih boja. Vježbajte sa svojim djetetom izgovarajući boje naglas i provjerite može li prepoznati pravi prsten.

Ako vaše dijete postaje sve starije i još uvijek ne može shvatiti boje koje ga okružuju, nemojte se plašiti. Učite boje na način koji je djeci lakši za razumijevanje. Na primjer, recite “auto je plavi”, a ne “plavi auto”. Ova jednostavna promjena u strukturi rečenice učinit će veliku razliku. Učenje boja je poput učenja novog jezika, stoga dajte djetetu puno ohrabrivanja i budite strpljivi. Zapamtite da djeca uče različitim brzinama i različitim fazama.

Postoji mnogo drugih aktivnosti uparivanja i razvrstavanja koje možete istražiti i isprobati. Ovladavanje bojama i oblicima pripremit će vaše dijete za veće i bolje stvari na putu njegovog kognitivnog razvoja.

 

 

BOJE

MLADEN KUŠEC

Ovo je ovdje boja plava,

U plavoj boji more spava,

Žutoj boji sunce gori,

U crvenoj junak se bori.

U smeđoj boji medo živi,

Mišić oduvjek je sivi,

Snijeg u bijeloj boji pada,

Kralj u zlatnoj boji vlada.

U crnoj boji noć se skriva,

U zelenoj brza rijeka pliva,

U srebrnoj zvijezde šetaju,

U ljubičastoj ljubice cvjetaju.

Sve na ovom svijetu

K’o latice na cvijetu

Uvijek ima svoju boju

A priroda kaže….

KOJU!

 

Učenje oblika i boja možda se ne čini previše presudnim za djetetov razvoj te aktivnosti u kojima učite oblike i boje možda naizgled izgledaju samo kao zabava i igra. Ali, vještine razvoja u ranom djetinjstvu koje vaše dijete uči zapravo su preteče učenja brojeva i razumijevanja matematike, te su početak razvijanja kratkoročnog i dugoročnog pamćenja.

Ako vaše dijete ima sposobnost usklađivanja oblika, bit će bolje pripremljeno za razumijevanje geometrije. Ako mu je razvrstavanje boja i slika lako, vaše će dijete biti na pravom putu za učenje sortiranja količina prema njihovom broju.

Matematičke prekretnice poput korespondencije jedan-na-jedan i osjećaja za brojeve bit će puno lakši za savladavanje ako sada navedete svoje dijete na pravi put s razvrstavanjem i kategoriziranjem prema određenim veličinama.

Uostalom, obrazovanje ne bi trebalo započeti s učiteljem u učionici. Počinje od roditelja, a počinje u domu. I vjerovali ili ne, matematičke vještine počinju se razvijati već u prvoj godini. Vaše dijete možda ne savladava sada tablice množenja, ali sigurno radi na tome.